joi, 28 aprilie 2011

Definitia reumatismului cronic degenerativ

Reumatismul cronic degenerativ este o afectiune degenerative a sistemului articular manifestata clinic cu dureri articulare, tumefactie, limitarea miscarilor, osteoporoza (rarefierea structurii osoase), elemente productive (osteofitoza); boala are un mers cronic progresiv, anumiti factori (frigul, umezeala, efortul sustinut, infectia de focar etc) putand reactiva procesul inflamator si reacutiza simptomatologia.
In general plantele cu actiune diuretica si detoxifianta (de exemplu eliminarea de acid uric) isi au utilizarea ca adjuvante in aceasta maladie.

  • Mesteacanul: se folosesc atat frunzele si mitisorii, cat si scoarta si seva, toate avand efecte diuretice (cresc de 3 sau 4 ori cantitatea de urina eliminata) si de eliminarea a acidului uric, scazand uricemia. De asemenea, contribuie si la scaderea colesterolului sanguin. Se prepara infuzie din 30-40 g frunze la litru de apa fiarta, la care se adauga 1 g bicarbonat de sodiu, cand apa a ajuns la 40 grade C; se beau 2-3 cani pe zi. Din mitisori se obtine decoct, dintr-o cantitate de 150 g la un litru apa, care se fierbe pana se reduce apa la 2/3 si se bea pe parcursul unei zile. Seva de mesteacan se poate consuma ca atare, 100 g pe zi.
  • Canepa: se administreaza ca infuzie, preparata din 20 g frunze sau seminte, la un litru apa; se beau 2 cani pe zi. Actioneaza in calmarea durerilor din reumatismul cronic.
  • Levantica: are actiune diuretica, sudorifica si de calmare a durerilor de reumatism; se foloseste ca infuzie obtinuta din 15-30 g flori la un litru apa; aceasta cantitate se consuma in cursul unei zile. Se recomanda indeosebi bolnavilor reumatici care prezinta vertije, dureri de cap, migrene.
  • Scoarta de salcie alba: care contine salicilati, are un efect calmant contra durerilor reumatismale, motiv pentru care unii autori i-au dat denumirea de arborele contra "durerii". Se consuma 2-3 cani pe zi, ca decoct, preparat din 20-30 g scoarta la un litru apa. Are si efecte antidiareice.
  • Salvia de gradina: sub forma de infuzie are utilizare interna (preparata din 10 g frunze la 1/2 litru de apa, care se consuma in cursul unei zile) iar extern se foloseste sub forma de bai (se pune un pumn de frunze in apa fierbinte).
  • Caprifoiul: contine salicilat de metil si aldehida salicilica, substante "surori" cu aspirina. Se foloseste infuzia din 50 g flori, proaspete sau uscate la un litru apa, din care se beau 3-4 cani pe zi. Se indica si utilizarea unei alcoolaturi, preparate prin macerarea a 50 g flori proaspete, in 50 ml alcool de 400, timp de 12 ore. Se indica 1-2 lingurite pe zi.
  • Cura de varza: este indicata pentru ameliorarea durerilor reumatismale. Timp de 10-20 de zile se consuma 300 g varza pe zi, din care 150 g cruda si restul fiarta.
  • Benzoic acid: remediu indicat mai mult pentru bolnavii cu dureri ale genunchilor (la nivelul carora se simt si cracmente); simptomele debuteaza la genunchiul stang (durere, umflarea articulatilor), apoi trec si la dreptul.
  • Bryonia: senzatia de intepatura in articulatii; boala debuteaza pe dreapta; durerile se agraveaza la miscare si se pot ameliora la repaus si la presiunea pe articulatii.
  • Cartilago: preparat bioterapic obtinut prin dilutii din cartilaj. Este indicat la toate formele de reumatism cronic degenerativ in care se presupune o uzura a articulatiei (varstnici, arteroze, spondiloze cu deformari importante), indiferent de simptomele cu care se manifesta boala.
  • Causticum: blocare dureroasa a salelor cand bolnavul se ridica de pe scaun; senzatia de scurtare a tendoanelor; dureri cu caracter de tragere, de furnicaturi la nivelul membrelor (in special gambe).
  • Dulcamara: caracteristica acestui remediu este aparitia brusca a durerilor articulare, o data cu schimbarea vremii; durerile sunt agravate puternic de frigul umed si ameliorate de miscare (bolnavul isi schimba mereu locul si pozitia); crizele de dureri reumatismale alterneaza cu perioade de diaree.
  • Kali bichromicum: dureri mai adesea in coccis (osul gambei), calcai; durerile coccigiene se amelioreaza dupa urinare; durerile de la nivelul calcaiului se amelioreaza la mers.
  • Natrum sulfuricum: dureri ale regiunii lombare (salelor), asociate cu senzatia de zdrobire musculara; dureri ale articulatilor membrelor; simptomele sunt agravate de mers si umiditate.
  • Rhododendron: dureri cu caracter de tragere, mai ales in articulatiile membrelor superioare (mai mult dreapta); caracteristica principala a remediului este agravarea simptomelor inaintea furtunii si ameliorarea lor la miscare; o alta caracteristica a remediului este ca in timpul crizelor dureroase articulare bolnavul urineaza mai mult ca de obicei.
  • Rhus toxicodendron: remediu care se preteaza cel mai bine la tratamentul reumatismului cronic degenerativ; caracteristicile principale sunt: agravarea durerilor articulare la frigul umed si la repaus, ameliorarea durerilor la caldura (aplicatii locale calde) si mobilizare (dimineata durerile sunt mai mari, iar dupa ce bolnavul merge cativa pasi se simte mai bine).
  • Ruta: senzatia de arsura resimtita de-a lungul coloanei vertebrale si al membrelor; durerile lombare se amelioreaza in decubit dorsal (culcat pe spate); dureri (resimtite ca o contuzie, ca o zdrobire) la nivelul coccisului (extremitatea de jos a coloanei vertebrale).
    Se folosesc dilutii joase (CH4 - CH7), la intervale de 2-3 zile; Cartilago se foloseste in dilutii mai inalte (CH30), la intervale de o saptamana.
  • Bolnavii beneficiaza de tratament balneologic, in special in fazele incipiente ale bolii, cand pot preveni puseele evolutive.
  • Se indica statiunile balneare de la Amara, Bazna, Baile Herculane, Eforie Nord, Baile Felix, Mangalia, Ocna Sibiului, Pucioasa, Techirghiol.
  • Anumite proceduri fizioterapeutice se pot aplica si in alte statiuni, unde reumatismul se trateaza ca o afectiune asociata.
Un mare numar de bolnavi de reumatism cronic degenerativ recurge la tratamente naturiste, din cauza efectelor secundare, uneori severe, ale medicatiei alopate antiinflamatoare (ulcere, leucopenie, alergodermie etc); remediile homeopate sunt indicate in primul rand in aceste cazuri; plantele se folosesc cu aplicatii locale (bolnavul trebuie sa mearga in statiunea care l-a ajutat foarte mult, nu sa o schimbe mereu).
Inapoi la Tratamente naturiste - index articole tratamente | Top
Tratarea astmului bronsic   Tratarea bronsitei cronice   Tratarea naturista a constipatiei   Tratarea naturista a diabetului zaharat

Tratarea dischineziei biliare   Tratarea naturista a dismenoreei   Tratarea naturista a eczemei   Tratarea naturista a enterocolitei cronice

Tratarea naturista a enurezisului   Tratarea naturista a hemoroizilor   Hipertensiunea arteriala - tratare   Tratarea naturista a infectiei urinare

Tratarea naturista a laringitei acute   Tratarea naturista a litiazei renale   Menopauza si tulburarile - tratare   Tratarea naturista a migrenei

Tratarea naturista a nevrozei   Tratarea naturista a parazitozei   Reumatismul cronic degenerativ - tratare   Tratarea naturista a stomatitei

Tratarea naturista a ulcerului gastroduodenal   Tratarea naturista a urticariei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu