sâmbătă, 7 mai 2011

Scenarii apocaliptice.

Refugiatii se muta in Antarctica pana in anul 2030, Olimpiadele se organizeaza doar in ciberspatiu iar centrul Australiei a fost abandonat din motive de seceta extrema, potrivit unor scenarii “exotice” ce incearca sa depisteze efectele incalzirii climatice, noteaza Reuters.

Think-tankul britanic Forum for the Future si cercetatorii de la Hewlett-Packard Labs au declarat ca prin prezentarea unor scenarii radicale doresc sa dea nastere la o dezbatere despre cum putem evita cele mai rele efecte ale incalzirii globale.
“Schimbarea climatica va afecta economia cel putin la fel de mult ca si criza economica actuala”, se arata in raportul de 76 de pagini.
“Mai avem inca o sansa sa modificam viitorul. Asa ar putea ajunge lumea si unele dintre aceste optiuni nu sunt deloc placute”, a explicat Peter Madden, director al Forum for the Future.
El a precizat ca nu stie care scenariu este mai posibil, si se rezuma la a enumera unele dintre scenariile viitoare.
Printre acestea se numara si unul pozitiv – omenirea se concentreaza pe cresterea eficientei energetice, construind centrale solare care ajuta la inverzirea Saharei. Inovatiile tehnice vor rezolva problema incalzirii climatice si vor incuraja dezvoltarea si consumul.
Un altul prevede ca preturile uriase pe care le presupune emiterea de dioxid de carbon au condus la o schimbare in mersul economiei, aceasta indreptandu-se spre servicii.
Oamenii nu mai folosesc masini, ci biciclete, iar centrul Australiei si Oklahoma au fost parasite deoarece se confrunta cu o lipsa acuta de apa.
Atletii stau acasa, participand la prima Olimpiada virtuala in fata a miliarde de suporteri virtuali.
Al treilea scenariu redefineste progresul. O depresiune economica globala, intre anii 2009-2018 ii forteaza pe oameni sa se rezume la a duce vieti mai modeste si sa se concentreze pe calitatea vietii.
In SUA, oamenii muncesc 25 de ore pe saptamana si 10 ore de munca voluntara.
Un alt scenariu porneste de la premisa ca lumea nu a luat nicio masura pentru a contracara efectele negative ale schimbarii climatice, iar comertul mondial s-a prabusit dupa ce petrolul a atins pragul de 400 de dolari pe baril.
Aparatele electrocasnice se inchid automat dupa ce o familie a depasit cota alocata, iar refugiatii se muta in Antarctica, unde populatia va ajunge la 3,5 milioane pana in 2040.
America va sfarsi, cel mai probabil, in urma unui incident nuclear de proportii, asta daca nu cumva va degenera razboiul israeliano-arab sau se va sfarsi petrolul sau China va renunta la bonurile de trezorerie americane ori americanii vor fi doborati ca mustele de microbi. In total, cinci scenarii apocaliptice stau pitite in viitorul Statelor Unite.

Publicatia americana The Slate a avut parte numai de suprize dupa ce si-a indemnat cititorii sa participe la un sondaj de opinie online, cu subiectul “Cum credeti ca va sfarsi America?”.
Rezultatele au surprins, printre altele, ca unele chestiuni sunt atat de bine incetatenite in psihicul oamenilor, incat acestia ajung sa creada, in pofida dovezilor contrare, ca probleme precum terorismul, petrolul sau rezistenta la antibiotice pot cauza colapsul acestei superputeri.
Din 144 de posibile scenarii apocaliptice, zeci de mii de repondenti din intreaga lume au ales cinci pe care le considera cele mai serioase amenintari la viitorul Americii: “armele nucleare cazute in maini gresite”, “razboiul israeliano-arab”, “sfarsitul petrolului”, “China care renunta la bonurile de trezorerie americane” si “rezistenta la antibiotice”.
Cel mai popular scenariu – cel al armelor nucleare – combina anxietati vechi si moderne. Luptatorii talibani pun mana pe cateva  arme din Pakistanul destabilizat/ gruparea al-Qaida obtine un mic arsenal din Rusia – cam acestea ar fi variantele prin care America ar putea fi stearsa de pe fata pamantului.
Prezenta teroristilor in topul listei arata ca lumea inca nu si-a revenit dupa atacurile din 11 septembrie 2001 – cel mai recent eveniment care a pus semne de intrebare cu privire la existenta tarii.
Faptul ca teroristii lovesc SUA cu arme nucleare arata ca generatia actuala, la fel ca si cea care a prins al doilea razboi mondial, are aceleasi temeri cu privire la puterea atomica.
Desi razboiul israeliano-arab nu este o anxietate chiar noua, sfarsitul petrolului si spaima ca Beijingul va decide renuntarea la bonurile de trezorerie americane sunt viziuni apocaliptice noi.
Petrolul devine prea scump de exploatat si prea rar, iar energiile alternative nu reusesc sa acopere necesarul de hidrocarburi – este scenariul perfect pentru cel care crede ca Occidentul s-a industrializat prea mult, asa ca nu-l asteapta decat distrugerea.
In ceea ce priveste spaima de un colaps economic cauzat de retragerea chinezilor din economia americana, aceasta poate fi pusa pe seama temerilor cu privire la criza economica globala si locul Americii in lume.
Scenariul cel mai suprinzator este cel care priveste rezistenta la antibiotice – bacteriile isi fac de cap prin America, dupa ce cresterea la scara industriala a animalelor si vanzarile tot mai mari de sapun antibacterial declanseaza dezvoltarea unor superbacterii rezistente la medicamente.
Nu este un scenariu izvorat din teama de recenta pandemie de gripa porcina - aceasta a figurat printre cele 144 de variante de apocalispa – ci este chiar o spaima reala de microbi.
De cealalata parte, cele mai putin votate variante de Apocalispa au fost “antraxul” si “declinul standardelor militare”.
Ziare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu